RFD Split

Udruga računovođa i financijskih djelatnika Split

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Povijest, nagrade i priznanja

E-mail Print
There are no translations available.

POVIJEST

Udruga računovođa i financijskih djelatnika osnovana je 26.04.1955. godine pod imenom „Društvo računovodstvenih i financijskih radnika – Split“. Složena problematika knjigovodstvene profesije u dinamičnom razdoblju tokova razvoja gospodarstva bivše države, stavilo je pred knjigovodstvene kadrove mnogobrojne zadatke, čije je rješavanje nametnulo neophodnost konzultacija, izmjene mišljenja i dogovora. U tu svrhu povremeno su se knjigovođe nalazili u prijateljskim grupama, nabacivali pojedine probleme i vršili razmjenu mišljenja. Baš u to vrijeme došla je inicijativa iz Zagreba o okupljanju knjigovođa u udruženje, pa je krajem 1954. godine osnovano Društvo knjigovođa Hrvatske.
Odmah je prihvaćena ta inicijativa, pa je nakon početnih poteškoća, 26.04.1955. osnovano društvo knjigovođa u Splitu, kao jedno od prvih u Hrvatskoj. Vremenom, kroz uporan volonterski rad Društvo se polako afirmiralo, tako da je sudjelovalo u rješavanju skoro svih financijsko-računovodstvenih problema u Splitu i široj regiji. Odmah u početku svoga djelovanja Društvo nije radilo samo na pitanjima knjigovodstvene naravi, iako je to bio osnovni rad, već su pokrenuti i drugi problemi, posredno vezani za računovodstveno osoblje kao npr: odnos komercijala-knjigovodstvo, kategorizacija radnih mjesta i sl.
U prvim počecima rad Društva odvijao se po sekcijama koje su bile formirane po grupama i to: za trgovinu, zanatstvo, industriju i saobraćaj i to putem članskih sastanaka koji su se u pravilu održavali jednom tjedno. Proširenjem aktivnosti u kasnijem razdoblju zadržali su tjedne sastanke „Od četvrtka“ sve do danas – „Računovodstveni četvrtak“, jer su se pokazali potrebnim i svrsishodnim. Na tim sastancima prisustvuju svi koji žele razjasniti neki problem, tako da ti sastanci nemaju određenu temu i nisu vezani za određenu granu djelatnosti.

 

NAGRADE I PRIZNANJA

Za svoj rad Društvo i pojedini njegovi članovi dobili su brojna priznanja i pohvale. Posebno se ističe dobivanje NAGRADE GRADA SPLITA ZA 1977. godinu za naročite uspjehe postignute u društvenim djelatnostima.